Finalitza algusto amb una jornada dedicada als Eco-xefs
Un total de 38 cuiners van rebre a l’Ajuntament de Bilbao les plaques de la “Xarxa de Restaurants Km 0”, que atorga el moviment internacional Slow Food. Es tracta de la primera edició d’aquests guardons, entregats per l’alcalde, Iñaki Azkuna, els impulsors van triar la capital biscaïna “a causa de la gran acceptació i seguiment que el moviment té a Biscaia”.
El concepte “Km 0” va sorgir a la regió italiana del Vèneto, promogut per una associació de cultivadors locals, amb l’objectiu de “incentivar el consum de productes que provinguin de distàncies curtes entre el productor i el consumidor”.
Aquests restaurants s’han compromès a difondre els principis de Slow Food, per a això s’han establert uns criteris que defineixen el que ells nomenen restaurants de km 0. Comprar directament al productor, per així valorar justament el seu treball ia més enriquir-se mútuament amb Experiències en ambdues direccions. Utilitzar ingredients que hagin recorregut menys de 100 quilòmetres des del seu lloc de producció, fins al restaurant, per contribuir a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Promoure en les seves cartes aquells productes que distingeix Slow Food en incloure’ls en l’Arca del Gust, per lluitar contra la pèrdua de biodiversitat. Altres aspectes com la lluita contra els transgènics, la separació de residus per al seu correcte reciclatge, etc. també són tinguts en compte en el document que han elaborat aquests cuiners.
Durant la Fira “Al gust, Saber i Sabor”, que es va desenvolupar aquest cap de setmana al BEC i que va concloure avui, es van celebrar taules de debat sobre joves, pesca artesanal, microvinyes i vins de varietats autòctones, taula cívica i cuiners.
En el marc d’aquest últim fòrum es va desenvolupar la trobada d’eco-cuiners i el lliurament de la placa “Km 0”. Davant d’una audiència de més de 200 joves cuiners, alguns d’ells provinents de diferents escoles de cuina, uns quinze eco-xefs van transmetent la seva experiència com a cuiners en aplicar els ideals de Slow Food a les cuines dels seus respectius restaurants. Per exemple el cuiner català Pep Nogué va descriure el treball de recuperació de diverses varietats conreades a la Garrotxa. Mentre que Andoni Luis Aduriz va transmetre la necessitat de treballar al costat dels productors, per defensar els productes de qualitat. “El compromís d’aquests 38 cuiners espanyols pel menjar ‘bona, neta i justa”, es va veure reconegut, segons el regidor de la capital biscaïna.